Aşteptăm propunerile locuitorilor din cartier pentru îmbunătăţirea diverselor aspecte

vineri, 12 martie 2010

Despre arbori şi spaţii verzi

În cadrul atelierului teoretic şi practic desfăşurat în data de 10.03.10 în Sala de Consiliu a Primăriei, respectiv în Parcul Scudier (Central), domnul Frank Banwell, Preşedintele Asociaţiei Române de Arboricultură (ARA), a dat indicaţii precise asupra modului corect de realizare a tăierilor de corecţie a arborilor. Toaletarea corectă a arborilor este esenţială, deoarece ciuntirile aleatoare pot duce la deformarea, slăbirea şi chiar la moartea arborilor. Toaletarea trebuie realizată corect, la momentul potrivit şi păstrând, în măsura în care este posibil, forma naturală a arborilor. Vă prezentăm aici câteva imagini şi idei din prezentarea domnului Frank Banwell:






































Imagini din demonstraţia practică, Parcul Scudier (Central):







La atelier a fost prezent şi domnul Vasile Ciupa, Director al Direcţiei de Mediu a Municipiului Timişoara, care a precizat că arborii joacă un rol foarte important pentru sănătatea locuitorilor oraşului, deoarece metabolizează speciile chimice şi fixează praful, în condiţiile în care în Timişoara cad ploi acide de 3 ani. Arborii municipiului au în primul rând funcţie ecologică, dar şi dendrologică şi peisagistică. Ei trebuie trataţi şi îngrijiţi cu grija şi atenţia pe care o acordăm clădirilor în care locuim.

Cu ocazia apropierii curăţeniei de primăvară, menţionăm că în această perioadă, datorită prelungirii sezonului rece, încă se pot realiza tăieri de corecţie a arborilor, pentru formarea coroanei. Aceste tăieri nu mai sunt recomandate din momentul înmuguririi.

Pentru cetăţenii care obişnuiau să văruiască trunchiul arborilor, este important de ştiut că acest lucru constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional, conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr.371 / 30.10.2007, art.22 litera o).

Cei care doresc să semene gazon vor trebui să aştepte încălzirea vremii. Indicată este o temperatură de 10-15°C, lunile potrivite fiind aprilie-mai. Până la încolţire se recomandă irigarea intensă.

Gardul viu se tunde primăvara şi vara.

Pentru mai multe informaţii:
Direcţia de Mediu a Municipiului Timişoara, http://www.dmmt.ro/, 0256/408 428
Asociaţia Română de Arboricultură (ARA) a fost înfiinţată cu scopul promovării celor mai bune practici şi standarde de arboricultură în România. În scurt timp îşi va lansa pagina de internet, a cărei adresă o vom publica şi aici.
Uvema Projects SRL, Timişoara: Arboricultură şi servicii EcoGreen - Training de specialitate - Consultaţă. Tel/fax: 0356/265 351, 0732/818 452, fb@uvema-projects.ro

2 comentarii:

  1. Este impresionant cum oamenii prin indiferenţa lor pot să facă atîta rău mediului înconjurător. În esenţă, dacă se îndeplinesc cîţiva paşi simpli, se poate asigura un viitor mai bun pentru noi, într-un spaţiu urban plin de viaţă, într-un mediu sănătos. Oamenii ăştia de afară au învăţat aceste lucruri de bază în urmă cu mulţi ani, ca dovadă, este suficient ca atunci cînd urmăriţi un film hollywoodian, să daţi un pic din atenţia dvs copacilor din decor. România va trebui să mai aştepte cîţiva zeci de ani pînă la atingerea unor astfel de rezultate.

    Frank Banwell poate ajuta Timişoara (cel puţin pînă acum) la aprinderea acestei scîntei. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Frank Banwell:
    [mesaj tradus]
    Sunt de părere ca indiferenţa faţă de diversele aspecte ale mediului înconjurător poate fi depăşită treptat prin educaţie şi informare precisă; sper că nu va dura zeci de ani, pentru că asta ar însemna că nu mi-am făcut munca aşa cum trebuia! M-aş bucura să fiu una dintre 'scânteile' care încep introducerea arboriculturii moderne în România. Este o ţară minunată şi merită să aibă cei mai îngrijiţi arbori. Sunt bucuros să ofer asistenţă, sfaturi şi informaţii tuturor celor interesaţi. Mă puteţi contacta sau putem interacţiona prin intermediul acestei pagini pro-active. Este important să reţinem că arboricultura nu este nici dificilă, nici misterioasă; se bazează în totalitate pe cercetările ştiinţifice din ultimii 50 de ani.

    [mesaj original]
    I think that indifference to different aspects of the environment can be overcome gradually with education and accurate information; I hope it won’t take dozens of years or I won’t have done my job correctly! And I would be happy to be one of the sparks that begins the introduction of modern arboriculture to Romania. It’s a wonderful country and it deserves to have the best-cared for trees. I am happy to provide assistance, advice and information to anyone who wants it. Please feel free to contact me or to interact on this proactive blog. It is important to keep in mind that arboriculture is not difficult and it is not a mystery; it’s all based upon the scientific research of mainly the past 50 years.

    RăspundețiȘtergere